Mijn kind is weer aan het gamen

Mijn kind is weer aan het gamen

Jouw kind heeft lang gespaard en heeft nu eindelijk die nieuwe aankoop gedaan, een gamingstoel. Je ziet de ouders zich al zorgen maken, gaan ze nu nog meer gamen? Straks komen ze helemaal niet meer achter die computers vandaan? Hoe moet het nu met hun sociale leven? Dus ga rustig zitten en neem wat tijd om goed na te denken. Gamen is een uitlaatklep, laat ik je vertellen waarom.

Het schoolleven is druk

Er bestaat een grote kans dat jouw kind nog naar school gaat, of dat nu de middelbare school is, of een beroepsopleiding, dat maakt niet erg veel uit. Tegenwoordig staat er een zeer grote prestatiedruk op studenten van vrijwel alle leeftijden. Er wordt niet gediscrimineerd qua zwaarte. Ze moeten iedere dag hun concentratie vast kunnen houden. En als ze thuiskomen ook nog eens boeken vol huiswerk afmaken. Ze houden vaak weinig tijd over voor andere activiteiten. De tijd die ze al overhouden willen ze dan goed besteden, met dingen die ze leuk vinden natuurlijk. Gamen is daar een zo’n voorbeeld van. Je hoeft even geen focus te houden op school en al die vakken en toetsen. Je kan gewoon even wat anders doen, eventjes relaxen.
Gamingstoel

Het lijkt vaak meer dan het is

We leven in een digitale tijd, zo veel was al wel duidelijk. Je kunt tegenwoordig niets meer zonder computer of smartphone. Scholen werken al meer via het internet, en boeken worden vaak ingeruild door e-boeken. Aan de ene kant is het handig, je hebt alles op een toestel en hoeft niet van alles mee naar school te nemen. Aan de andere kant kan het raar zijn voor ouders. Zij zijn niet gewend dat het zo gaat, en hebben vaak sterke ideeën over computers en hoe goed ze nu eigenlijk wel of niet zijn. Omdat de tijd zo snel verandert en de jeugd al digitaler wordt hebben ouders vaak niet door dat de veranderingen best meevallen. Alleen dat het allemaal heel snel gaat.

Wanneer is het een probleem?

Dus denk nog eens goed na, wanneer is het nou eigenlijk echt een probleem dat je zoon of dochter gamen of sociale media gebruikt als uitlaatklep voor de stress van school? Als het schoolwerk zelf er onder lijdt kan het problematisch zijn. Als ze hierdoor helemaal geen aandacht meer besteden aan het huiswerk wat gemaakt moet worden. Tja, dat is ook niet de bedoeling. Maar als ze er even van kunnen relaxen, dan is het toch eigenlijk juist iets goeds? Of niet soms?

Reageren is niet mogelijk.