Laminaat is gemakkelijk zelf te leggen

Laminaat is gemakkelijk zelf te leggen

We willen allemaal wel een mooie vloer in huis. Maar als je de kosten van de vloer, de ondervloer, de plinten en het leggen door een professional bij elkaar optelt, dan schrik je vaak wel even. Je kunt er dan voor kiezen om zelf laminaat te gaan leggen. Het leggen van laminaat is helemaal niet zo moeilijk als het eruit ziet en het resultaat mag er zijn. Je moet alleen even zorgen dat je de juiste materialen voor het leggen van laminaat in huis hebt. Denk dan aan een goede decoupeerzaag, een meetlint en een houten hamer. Laminaat leggen is eigenlijk nog een leuke klus ook. Je ziet plank na plank steeds beter wat het eindresultaat zal worden.

Laminaat leggen, hoe begin je?

Ja begint, zoals bij alle klussen bij de basis. Meten is weten, dus voor je het laminaat en de ondervloer bestelt, meet je een aantal keren heel goed de kamer op waar je de vloer wilt leggen. Als de vloer dan geleverd is, dan laat je deze in ieder geval 24 uur acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te liggen. Dit maakt het leggen een stuk gemakkelijker. Je zorgt dat de vloer die je gaat bekleden goed stofvrij is. Even stofzuigen is voldoende. Dan begin je met het leggen van de (groene) platen voor de ondervloer. Dit is een gemakkelijke klus. Deze platen kun je gewoon op maat snijden met een stanleymesje.

Het daadwerkelijk leggen van het laminaat

Je begint met een lange rechte baan langs een muur. Hou er rekening mee dat de muur niet overal even recht zal zijn. Zorg dat het “mes” aan de planken de kamer in ligt. Je kunt dan gemakkelijk iedere volgende plank erop aansluiten en aantikken met de houten hamer. Lijmen is met dit moderne laminaat vaak niet meer nodig. Het deel dat je er aan het eind afzaagt, gebruik je weer als begin van de volgende rij.
Laminaat

De afwerking van je laminaat

Pak direct door na het leggen van je laminaat. Zorg dat de vloer gestofzuigd is en vetvrij. Begin dan direct met het plaatsen van de plinten. Hiervoor heb je een verstekzaak nodig. Kies je voor platte plakplinten of opstaande plinten waar je je kabels achter weg kunt werken? Of misschien wel een combinatie hiervan? Het plaatsen van de plinten moet heel secuur gebeuren. Je wilt je immers niet storen aan lelijke hoeken en plinten die slecht op elkaar aansluiten.

Reageren is niet mogelijk.