Uitbouwen voor je huis

Uitbouwen voor je huis

Je hebt meer ruimte nodig in je woning. Dit kan je op verschillende manieren oplossen. Je kan de hoogte in gaan en een dakkapel of een dak verhoging laten bouwen, maar je kan ook de lengte of breedte ingaan. Een aanbouw plaatsen, serre neerzetten of gaan voor een uitbouw is dan het overwegen waard. In alle gevallen zal er naderhand meer vierkante meter leefruimte beschikbaar zijn en zal je woning dus ook meer waard worden.

Grotere ruimte

Met een uitbouw creëer je een grotere ruimte in je huis. Of dit nou op zolder is of in de keuken. Het zal meer ruimte geven, dus ook meer rust. Hierdoor krijg je het gevoel dat je groter bent gaan wonen. Je kan bijvoorbeeld de woonkamer aanzienlijk uitbreiden met een uitbouw, waardoor je meer grote meubels in kwijt kunt. Bovendien kun je in een grotere kamer ook meer gasten ontvangen. Een uitbouw kan ook in de keuken worden geplaatst, maar ook in een garage of zelfs een dakterras. Dit hangt af van het type woning waar je in woont. Bij hoekwoningen of rijtjeshuizen zijn de mogelijkheden veelzijdiger.

In de lengte of breedte

Als je je woning gaat uitbreiden in de lengte of de breedte, kan je kiezen uit verschillende soorten bouwwerken, namelijk een uitbouw, een aanbouw of een bijgebouw. Een uitbouw is een vergroting van een al bestaande ruimte, wat betekent dat de buitenmuur wordt verplaatst. Dit wordt gedaan met onder andere vuren balken. Vuren balken zijn glad geschaafd en goed te bewerken. Een aanbouw is een bouwwerk die aan de bestaande woning wordt geplakt en waar je een afzonderlijke ruimte voor terugkrijgt. De buitenmuren blijven gewoon staan, maar er is wel een verbinding tussen de twee kamers door middel van een deur. Een balkon is een aanbouw en een bijkeuken.

Een bijgebouw is vergelijkbaar met een aanbouw, alleen is er dan geen verbinding met het hoofdgebouw.

Het uitbouwen

Een uitbouw wordt op maat gemaakt en heeft een houtenskelet. Een fundering laten plaatsen wordt altijd aangeraden. Het beton moet daarna worden gestort en drogen. Vervolgens wordt de gevel opengebroken. Het gehele kozijnframe inclusief deuren en ramen kunnen eventueel later hergebruikt worden. Dit scheelt in de kosten. Zodra het houten frame is gemaakt, wordt het kozijn naar voren gehaald en de isolatie geplaatst. Daarna komen de gipsplaten en eventuele verdere afwerking. De prijs die je betaalt voor een uitbouw is sterk afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de afmetingen, de prijs voor een eventuele architect of aannemer, het soort materiaal, de extra opties en eventuele vergunningen.

Reageren is niet mogelijk.